Kategorie

Rzetelna Firma
Olej arganowy Spożywczy olej arganowy Jadalny olej arganowy Olejek arganowy Powiększ do pełnego rozmiaru

Olej arganowy Spożywczy olej arganowy Jadalny olej arganowy Olejek arganowy

Spożywczy olej arganowy. Dzięki swojemu orzechowemu smakowi i aromatowi pasuje do letnich sałatek na bazie pomidorów, cukinii i ogórka. Jest on także używany jako idealny dodatek do dziczyzny. Niektórzy uwielbiają go dodawać  do greckiego Tzatziki lub śniadaniowej pasty z sera koziego, orzechów i szałwii. Spożywczy Olej arganowy smakuje wyśmienicie z białym pieczywem
Olej arganowy opakowanie 250 ml

Więcej szczegółów

MO 17

58,00 zł

Spożywczy olej arganowy.
Importer - Maroko Sklep.

Spożywczy olej arganowy. Naturalny spożywczy olej arganowy. Produkt BIO ma certyfikat Ecocert. Spożywczy olej agranowy pięknie pachnie orzeszkmi. OLEJ ARGANOWY SPOŻYWCZY PACHNIE ORZESZKAMI! W przeciwieństwie do oleju arganowego kosmetycznego, który ma lekko kwaskowy zapach. 

Spożywczy Olej Arganowy nazywany jest kulinarnym Złotem Maroko. Powstaje z nasion drzew arganowych, które występują wyłącznie w południowo-zachodniej części Maroka. Warunkiem prawidłowej uprawy drzew arganowych jest nieskazitelnie czyste środowisko. Rejon, w którym występuję te drzewa został w 1998 roku wpisany na listę rezerwatów biosferycznych UNESCO.

Olej arganowy lub jak niektórzy mówią Olejek arganowy wytwarza się w kilku etapach.

Po zebraniu owoców następuje prażenie i mielenie ich ziaren w małych prasach. W wyniku tego powstaje oleista pasta, z której ręcznie wyciskany jest olej arganowy. Na koniec poddawany jest on wielokrotnej filtracji. 

Spożywczy olej arganowy dzięki swojemu orzechowemu smakowi i aromatowi pasuje do letnich sałatek na bazie pomidorów, cukinii i ogórka. Jest on także używany jako idealny dodatek do dziczyzny. Niektórzy uwielbiają dodawać spożywczy Olej Arganowy  do greckiego Tzatziki lub śniadaniowej pasty z sera koziego, orzechów i szałwii. Olej Arganowy smakuje także wyśmienicie z białym pieczywem - bagietka maczana w spożywczym oleju arganowym to śniadaniowy rarytas.

Spożywczy Olejek arganowy, mający doskonałe właściwości jest również używany jako kosmetyczny olejek arganowy.
 

Nie smażymy na oleju arganowym by nie utracić jego cennych właściwości.

Mieszkańców Zielonej Góry i okolic
Zapraszamy
do naszego sklepu
Zapraszamy Sklep Zielona Góra

Argania żelazna, argania żelazodrzew, olejara żelazna, tłuścianka żelazna, drzewo arganowe (Argania spinosa) – gatunek drzewa z monotypowego rodzaju Argania z rodziny sączyńcowatych. Endemit występujący wyłącznie w regionie Sus w południowym Maroku, pomiędzy As-Sawirą, a Agadirem na terenach obejmujących 700-800 tys. hektarów. Ocenia się, że na terenie tym występuje około 21 milionów drzew arganowych, odgrywających ważną rolę w funkcjonowaniu tego środowiska. Notuje się jednak ciągły spadek ich liczby. Zdziczałe drzewa tego gatunku rosną także w południowej Hiszpanii.

Z nasion wytwarzany jest arganowy olej jadalny zawierający do 68% ekstraktu. Olejek arganowy jest on wykorzystywany do gotowania, do oświetlenia i do wyrobu mydeł. Wytłoki z nasion po produkcji oleju arganowego służą jako dobra pasza dla wielbłądów, owiec i bydła i kóz. W wyniku fermentacji miąższu owoców arganii uzyskiwany jest napój alkoholowy o nazwie Mahia d'Argan.

Więcej na temat oleju arganowego przeczytasz tutaj:
Właściwości oleju arganowego

W Wikipedii również znajdziesz ciekawe infarmacje o spożywczym oleju arganowym na przykład: Spożywczy olej arganowy posiada różne właściwości medyczne, między innymi obniża poziom cholesterolu, poprawia krążenie i wspomaga naturalną odporność organizmu. Na świecie cieszy się popularnością jako składnik wielu kosmetyków.
Wikipedia o oleju arganowym >>> 


Tagi:
olej arganowy, spożywczy olej arganowy, jadalny olej arganowy, argan, Maroko,

Producenci