Olej arganowy Spożywczy olej arganowy Jadalny olej arganowy Powiększ do pełnego rozmiaru

Olej arganowy Spożywczy olej arganowy Jadalny olej arganowy

Spożywczy olej arganowy. Dzięki swojemu orzechowemu smakowi i aromatowi pasuje do letnich sałatek na bazie pomidorów, cukinii i ogórka. Jest on także używany jako idealny dodatek do dziczyzny. Niektórzy uwielbiają go dodawać  do greckiego Tzatziki lub śniadaniowej pasty z sera koziego, orzechów i szałwii. Spożywczy Olej arganowy smakuje wyśmienicie z białym pieczywem
Olej arganowy opakowanie 250 ml

Więcej szczegółów

MO 17

58,00 zł

Spożywczy olej arganowy.
Importer - Maroko Sklep.

Spożywczy olej arganowy. Naturalny spożywczy olej arganowy. Produkt BIO ma certyfikat Ecocert. Spożywczy olej agranowy pięknie pachnie orzeszkmi. OLEJ ARGANOWY SPOŻYWCZY PACHNIE ORZESZKAMI! W przeciwieństwie do oleju arganowego kosmetycznego, który ma lekko kwaskowy zapach. 

Spożywczy Olej Arganowy nazywany jest kulinarnym Złotem Maroko. Powstaje z nasion drzew arganowych, które występują wyłącznie w południowo-zachodniej części Maroka. Warunkiem prawidłowej uprawy drzew arganowych jest nieskazitelnie czyste środowisko. Rejon, w którym występuję te drzewa został w 1998 roku wpisany na listę rezerwatów biosferycznych UNESCO.

Olej arganowy wytwarza się w kilku etapach.
Po zebraniu owoców następuje prażenie i mielenie ich ziaren w małych prasach. W wyniku tego powstaje oleista pasta, z której ręcznie wyciskany jest olej arganowy. Na koniec poddawany jest on wielokrotnej filtracji. 

Spożywczy olej arganowy dzięki swojemu orzechowemu smakowi i aromatowi pasuje do letnich sałatek na bazie pomidorów, cukinii i ogórka. Jest on także używany jako idealny dodatek do dziczyzny. Niektórzy uwielbiają dodawać spożywczy Olej Arganowy  do greckiego Tzatziki lub śniadaniowej pasty z sera koziego, orzechów i szałwii. Olej Arganowy smakuje także wyśmienicie z białym pieczywem - bagietka maczana w spożywczym oleju arganowym to śniadaniowy rarytas.

Nie smażymy na oleju arganowym by nie utracić jego cennych właściwości.

Mieszkańców Zielonej Góry i okolic
Zapraszamy
do naszego sklepu
Zapraszamy Sklep Zielona Góra

Argania żelazna, argania żelazodrzew, olejara żelazna, tłuścianka żelazna, drzewo arganowe (Argania spinosa) – gatunek drzewa z monotypowego rodzaju Argania z rodziny sączyńcowatych. Endemit występujący wyłącznie w regionie Sus w południowym Maroku, pomiędzy As-Sawirą, a Agadirem na terenach obejmujących 700-800 tys. hektarów. Ocenia się, że na terenie tym występuje około 21 milionów drzew arganowych, odgrywających ważną rolę w funkcjonowaniu tego środowiska. Notuje się jednak ciągły spadek ich liczby. Zdziczałe drzewa tego gatunku rosną także w południowej Hiszpanii.

Z nasion wytwarzany jest arganowy olej jadalny zawierający do 68% ekstraktu. Jest on wykorzystywany do gotowania, do oświetlenia i do wyrobu mydeł. Wytłoki z nasion służą jako dobra pasza dla wielbłądów, owiec i bydła i kóz. W wyniku fermentacji miąższu owoców uzyskiwany jest napój alkoholowy o nazwie Mahia d'Argan.

Więcej na temat oleju arganowego przeczytasz tutaj:
Właściwości oleju arganowego

W Wikipedii również znajdziesz ciekawe infarmacje o spożywczym oleju arganowym na przykład: Spożywczy olej arganowy posiada różne właściwości medyczne, między innymi obniża poziom cholesterolu, poprawia krążenie i wspomaga naturalną odporność organizmu. Na świecie cieszy się popularnością jako składnik wielu kosmetyków.
Wikipedia o oleju arganowym >>> 


Tagi:
olej arganowy, spożywczy olej arganowy, jadalny olej arganowy, argan, Maroko,

Producenci