Ksylitol Cukier Brzozowy 250g Ksylitol Kraj pochodzenia ksylitolu Finlandia Xylitol
Ksylitol Cukier zasadowy ksylitol idealny dla osób, które nie mogą stosować tradycyjnego cukru oraz dla odchudzających się.
Ksylitol Opakowanie 250g
Opis
Ksylitol. Cukier brzozowy.
Dystrybutor: INFO-FARM Michal Staś w spadku, u. Poprzeczna 37a, 43-300 Bielsko-Biała
Kraj pochodzenia - Finlandia
index: NP13
DLA KOGO PRZEZNACZONY JEST CUKIER BRZOZOWY KSYLITOL?
Cukier brzozowy Ksylitol jest dla osób, które nie mogą, lub nie powinny stosować tradycyjnego cukru oraz dla odchudzających się.
DLACZEGO CUKIER BRZOZOWY?
- Ksylitol to całkowicie naturalny szeroko rozpowszechniony w przyrodzie zdrowy odpowiednik cukru, pozyskiwany w Finlandii z drzewa brzozy.
- Ksylitol ma bardzo niski indeks glikemiczny IG8.
- Cukier brzozowy - to doskonała i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego cukru
W przyrodzie ksylitol jest szeroko rozpowszechniony, choć występuje w małych ilościach.
Ksylitol można znaleźć:
- w niektórych owocach,
- jagodach,
- grzybach,
- warzywach,
- twardym drewnie (szczególnie brzozowym - Finowie nazywają go stąd “brzozowym cukrem”)
ZALETY KSYLITOLU:
- Zawiera 40 % mniej kalorii niż cukier
- Hamuje łaknienie na słodycze
- Nie fermentuje w przewodzie pokarmowym
- dla dbających o linię - zastosowanie cukru brzozowego to idealne rozwiązanie
Jak stosować?
Ksylitol jest wytwarzany w małych ilościach (ok. 15 g) w jelitach człowieka jako produkt przetwarzania części błonnika z warzyw, owoców i pełnych zbóż. Wynika z tego, że nasz organizm trawi tę substancję, ale ilość produkowanych w tym celu enzymów trawiennych może okazać się zbyt mała, aby od razu poradzić sobie z dużą porcją podawaną z zewnątrz. Dlatego wprowadzanie ksylitolu do diety należy rozpocząć od małych porcji, ok. pół. łyżeczki Ksylitolu dziennie, aby po 10-14 dniach dojść do porcji docelowej.
Spożycie zbyt dużej ilości na początku stosowania może skutkować lekkim rozwolnieniem. Docelowo fińscy naukowcy radzą przyjmowanie ok. 40 g ksylitolu dziennie (8-10 łyżeczek), jednakże cukier brzozowy jest bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości.
ZASTOSOWANIE KSYLITOLU:
- do bezpośredniego spożycia
- do pieczenia ciasta, z wyjątkiem drożdżowego (na ksylitolu drożdże nie rosną)
- do smażenia, gotowania, do mrożonek
- do przetworów: dżemów, konfitur, soków
- do deserów
- do napojów