Witamina D3 2000 cholekalcyferol Holistic 180 kapsułek Witaminy D3 z lanoliny
Witamina D3 2000 W miesiącach zimowych i jesiennych, gdy brak jest słońca, witamina D nie jest naturalnie wytwarzana przez organizm. W krajach o umiarkowanym i chłodnym klimacie, w miesiącach zimowych i jesiennych bez słońca, witamina D może w ogóle nie być wytwarzana w skórze, co zmusza nas do uzupełniania braków Witaminy D3 poprzez odpowiednią suplementację.
Opakowanie 180 kapsułek witaminy D3
Opis
Witamina D3 2000 180 kaps
Dystrybutor: Naturalna Medycyna Sp. z o.o. , ul. Poziomkowa 48, 65-128 Zielona Góra
index: HO61
W miesiącach zimowych i jesiennych, gdy brak jest słońca, witamina D nie jest naturalnie wytwarzana przez organizm. Witamina D jest produkowana przy dostatecznym dostępie promieni UV do naszej skóry. Im większa powierzchnia skóry jest wyeksponowana, tym więcej witaminy D jest tworzone. Po ok 30 minutach w mocnym słońcu, produkcja witaminy wynosi 10 000 IU*. Potem witamina D nie jest produkowana w skórze.
W krajach o umiarkowanym i chłodnym klimacie, w miesiącach zimowych i jesiennych bez słońca, witamina D może w ogóle nie być wytwarzana w skórze, co zmusza nas do uzupełniania jej braków poprzez odpowiednią suplementację.
Witamina D odgrywa rolę w procesach podziału komórek i przyczynia się do:
- utrzymania szkieletu w normie
- utrzymania normalnego funkcjonowania mięśni
- utrzymania zdrowia zębów
- normalnej absorpcji wapnia i fosforu
- utrzymania normalnych poziomów wapnia we krwi
Holistic witamin D3 2000 IU* zawiera
Składniki: Substancja wypełniająca (celuloza mikrokrystaliczna); witamina D3 (cholekalcyferol).
Witamina D w tym produkcie pochodzi z tłuszczu z wełny owczej (lanoliny). Kapsułka pochodzenia roślinnego z celulozy drzewnej.
Zawartość opakowania: 180 kapsułek.
Porcja dzienna zawiera: 50 μg witaminy D3 (1000% referencyjnych wartości spożycia).
Sposób użycia dla dorosłych: 1 kapsułka dziennie. Zalecana dzienna porcja nie powinna zostać przekroczona. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Spożycie witaminy D może zwiększyć zapotrzebowanie organizmu na magnez.
Przechowywanie w suchym i niedostępnym dla dzieci miejscu.
Kraj pochodzenia: Szwecja
Ważne!
Ilość suplementowanej witaminy D3 należy odpowiednio dobrać, żeby jej poziom we krwi 25 (OH) wynosił od 50 ng/ml (125 nmol/l) do 70 ng/ml (175 nmol/l). Kontrolę poziomu metabolitu 25 (OH) należy, szczególnie w początkowych miesiącach suplementacji, przeprowadzać co 2 miesiące.
* IU - (ang. international unit), IU (fr. unité internationale), IE (niem. Internationale Einheit), j.m., jednostka międzynarodowa – w farmakologii biologiczna jednostka aktywności lub efektu substancji biologicznie czynnych takich jak witaminy, hormony, niektóre leki, szczepionki, preparaty krwiopochodne i inne. IU ma tę przewagę nad jednostkami masy (zazwyczaj mg lub µg), że konsekwentnie wyraża aktywność różnych form danego czynnika biologicznego.
Opinia eksperta:
Daria Łukowska
Dietetyczka, popularyzatorka nauki.
Autorka serii na kanale YT „Forma na życie”
W wieku 70 lat skóra syntetyzuje nawet o 60% mniej witaminy D3, niż wtedy, gdy jesteśmy dziećmi. W dodatku ochrona skóry przed promieniowaniem UV poprzez używanie kremów o dużym filtrze czy zakrywanie ciała w słoneczne dni – będzie zwiększać
ryzyko niedoboru tej witaminy. A wiemy, że witamina D3 niesie ze sobą całe spektrum dobroczynnych dla zdrowia właściwości, od wsparcia układu odpornościowego, do prawidłowej mineralizacji kości – niezwykle ważnej dla osób w podeszłym wieku.
Wiemy bowiem, że to wiek jest podstawowym czynnikiem ryzyka wystąpienia osteoporozy.
Opinia eksperta:
Agnieszka Piskała-Topczewska
Dietetyczka, diet coach
Witamina D jest charakteryzowana jest jako regulator homeostazy metabolizmu kości i gospodarki wapniowej, ale także zapewnia działania pozaszkieletowe, ponieważ receptory witaminy D stwierdzone zostały w różnych tkankach.
Niedobór witaminy D odgrywa ważną rolę w oporności na insulinę. Niektóre doniesienia sugerują, że niedobór witaminy D ma negatywny wpływ na wrażliwość na insulinę. Przeprowadzone badania łączą niski poziom w surowicy 25OHD z patofizjologią otyłości, zespołu metabolicznego i cukrzycy. Niższe poziomy witaminy D w początkowym okresie ciąży są związane ze zwiększonym ryzykiem występowania cukrzycy ciążowej. Niskie stężenia witaminy D zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia powikłań cukrzycowych. Docelowe stężenie zapewniające optymalne efekty działania witaminy D określane jest na poziomie 30–50 ng/ml (75–125 nmol/l) stężenia 25-hydroksywitaminy D w surowicy. Według aktualnych rekomendacji dla wszystkich kobiet w ciąży powinna być zalecana suplementacja witaminy D w dawkach 1500–2000 IU/D, co najmniej na początku drugiego trymestru ciąży do porodu. W badaniach przeprowadzonych przez kanadyjskich naukowców, dowiedziono iż niski poziom witaminy D zwiększa ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego, a zwiększenie poziomu 25OHD może przyczyniać się do zmniejszenia zagrożenia wystąpieniem zespołu metabolicznego, w tym cukrzycy typu 2 i schorzeń układu sercowo-naczyniowego.