

Holistic D3-vitamin Droppar i olivolja 50 ml jest suplementem diety zawierającym ekologiczną oliwę i witaminę D3 w kroplach, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Brak ekspozycji na bezpośrednie promienie słoneczne i stosowanie kremów z filtrami powoduje częsty niedobór tej witaminy szczególnie w miesiącach zimowych. Witamina D wspiera działanie systemu odpornościowego.
Czytaj więcej >D3-vitamin Droppar i olivolja 50ml
Dystrybutor: Naturalna Medycyna Sp. z o.o. ,Wilkanowo, ul. Piaskowa 5 66-008 Świdnica
index: HO47
Holistic D3-vitamin Droppar i olivolja 50 ml jest suplementem diety zawierającym ekologiczną oliwę i witaminę D3 w kroplach, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Brak ekspozycji na bezpośrednie promienie słoneczne i stosowanie kremów z filtrami powoduje częsty niedobór tej witaminy szczególnie w miesiącach zimowych. Witamina D wspiera działanie systemu odpornościowego, reguluje wchłanianie i wykorzystanie wapnia oraz fosforu więc wspiera zdrowie kości, zębów i mięśni.
Witamina D odgrywa rolę w procesach podziału komórek i przyczynia się do:
- utrzymania szkieletu w normie
- utrzymania normalnego funkcjonowania mięśni
- utrzymania zdrowia zębów
- normalnej absorpcji wapnia i fosforu
- utrzymania normalnych poziomów wapnia we krwi
Więcej informacji na temat witaminy D znajdziesz w artykułach:
Witamina D: Wszystko co powinieneś wiedzieć
8 powodów aby dbać o odpowiedni poziom witaminy D
Składniki: ekologiczna oliwa z oliwek, witamina D3 (cholekalcyferol), przeciwutleniacz (d-alfa-tokoferol - naturalna witamina E).
Witamina D w tym produkcie pochodzi z tłuszczu z wełny owczej (lanoliny)
Zawartość opakowania: 50 ml
Porcja dzienna zawiera: od 12,5 μg (250 % RWS*) do 50 μg (1000% RWS*) witaminy D3
*RWS - % referencyjnych wartości spożycia
Sposób użycia dla dorosłych: 1-4 kropli (500-2000 IU) dziennie popijając szklanką wody. Wstrząsnąć przed użyciem. Zalecana dzienna porcja nie powinna zostać przekroczona. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Spożycie witaminy D może zwiększyć zapotrzebowanie organizmu na magnez.
Sposób użycia dla dzieci: 1-2 kropli (500-1000 IU) dziennie. Jeżeli dziecko jest karmione piersią, a matka przyjmuje 4000 IU witaminy D dziennie lub więcej, można obniżyć dawkę do 1 kropli dziennie lub co drugi dzień.
Magazynowanie: Chronić przed wilgocią i przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
Kraj produkcji: Szwecja.
Opinia eksperta:
Daria Łukowska
Dietetyczka, popularyzatorka nauki.
Autorka serii na kanale YT „Forma na życie”
W wieku 70 lat skóra syntetyzuje nawet o 60% mniej witaminy D3, niż wtedy, gdy jesteśmy dziećmi. W dodatku ochrona skóry przed promieniowaniem UV poprzez używanie kremów o dużym filtrze czy zakrywanie ciała w słoneczne dni – będzie zwiększać ryzyko niedoboru tej witaminy. A wiemy, że witamina D3 niesie ze sobą całe spektrum dobroczynnych dla zdrowia właściwości, od wsparcia układu odpornościowego, do prawidłowej mineralizacji kości – niezwykle ważnej dla osób w podeszłym wieku.
Wiemy bowiem, że to wiek jest podstawowym czynnikiem ryzyka wystąpienia osteoporozy.
Opinia eksperta:
Agnieszka Piskała-Topczewska
Dietetyczka, diet coach
Witamina D jest charakteryzowana jest jako regulator homeostazy metabolizmu kości i gospodarki wapniowej, ale także zapewnia działania pozaszkieletowe, ponieważ receptory witaminy D stwierdzone zostały w różnych tkankach.
Niedobór witaminy D odgrywa ważną rolę w oporności na insulinę. Niektóre doniesienia sugerują, że niedobór witaminy D ma negatywny wpływ na wrażliwość na insulinę. Przeprowadzone badania łączą niski poziom w surowicy 25OHD z patofizjologią otyłości, zespołu metabolicznego i cukrzycy. Niższe poziomy witaminy D w początkowym okresie ciąży są związane ze zwiększonym ryzykiem występowania cukrzycy ciążowej. Niskie stężenia witaminy D zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia powikłań cukrzycowych. Docelowe stężenie zapewniające optymalne efekty działania witaminy D określane jest na poziomie 30–50 ng/ml (75–125 nmol/l) stężenia 25-hydroksywitaminy D w surowicy. Według aktualnych rekomendacji dla wszystkich kobiet w ciąży powinna być zalecana suplementacja witaminy D w dawkach 1500–2000 IU/D, co najmniej na początku drugiego trymestru ciąży do porodu. W badaniach przeprowadzonych przez kanadyjskich naukowców, dowiedziono iż niski poziom witaminy D zwiększa ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego, a zwiększenie poziomu 25OHD może przyczyniać się do zmniejszenia zagrożenia wystąpieniem zespołu metabolicznego, w tym cukrzycy typu 2 i schorzeń układu sercowo-naczyniowego.