Holistic D3-vitamin Droppar i olivolja witamina D3 z lanoliny cholekalcyferol d-alfa-tokoferol witamina E ekologiczna oliwa

HO47
1 - 3 dni

Holistic D3-vitamin Droppar i olivolja 50 ml jest suplementem diety zawierającym ekologiczną oliwę i witaminę D3 w kroplach, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Brak ekspozycji na bezpośrednie promienie słoneczne i stosowanie kremów z filtrami powoduje częsty niedobór tej witaminy szczególnie w miesiącach zimowych. Witamina D wspiera działanie systemu odpornościowego.

Czytaj więcej >
74,00 zł
W magazynie

pokaż więcej pokaż mniej

Opis

D3-vitamin Droppar i olivolja 50ml

Dystrybutor: Naturalna Medycyna Sp. z o.o. ,Wilkanowo, ul. Piaskowa 5 66-008 Świdnica

index: HO47

Holistic D3-vitamin Droppar i olivolja 50 ml jest suplementem diety zawierającym ekologiczną oliwę i witaminę D3 w kroplach, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Brak ekspozycji na bezpośrednie promienie słoneczne i stosowanie kremów z filtrami powoduje częsty niedobór tej witaminy szczególnie w miesiącach zimowych. Witamina D wspiera działanie systemu odpornościowego, reguluje wchłanianie i wykorzystanie wapnia oraz fosforu więc wspiera zdrowie kości, zębów i mięśni.

Witamina D odgrywa rolę w procesach podziału komórek i przyczynia się do:

- utrzymania szkieletu w normie
- utrzymania normalnego funkcjonowania mięśni
- utrzymania zdrowia zębów
- normalnej absorpcji wapnia i fosforu
- utrzymania normalnych poziomów wapnia we krwi

Więcej informacji na temat witaminy D znajdziesz w artykułach:

Witamina D: Wszystko co powinieneś wiedzieć

8 powodów aby dbać o odpowiedni poziom witaminy D

Składniki: ekologiczna oliwa z oliwek, witamina D3 (cholekalcyferol), przeciwutleniacz (d-alfa-tokoferol - naturalna witamina E).

Witamina D w tym produkcie pochodzi z tłuszczu z wełny owczej (lanoliny)

Zawartość opakowania: 50 ml

Porcja dzienna zawiera: od 12,5 μg (250 % RWS*) do 50 μg (1000% RWS*)  witaminy D3

*RWS - % referencyjnych wartości spożycia

Sposób użycia dla dorosłych: 1-4 kropli (500-2000 IU) dziennie popijając szklanką wody. Wstrząsnąć przed użyciem. Zalecana dzienna porcja nie powinna zostać przekroczona. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Spożycie witaminy D może zwiększyć zapotrzebowanie organizmu na  magnez.

Sposób użycia dla dzieci: 1-2 kropli (500-1000 IU) dziennie. Jeżeli dziecko jest karmione piersią, a matka przyjmuje 4000 IU witaminy D dziennie lub więcej, można obniżyć dawkę do 1 kropli dziennie lub co drugi dzień.

Magazynowanie: Chronić przed wilgocią i przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.

Kraj produkcji: Szwecja.

 

Opinia eksperta: 

Daria Łukowska

Dietetyczka, popularyzatorka nauki.

Autorka  serii na kanale YT „Forma na życie”

W wieku 70 lat skóra syntetyzuje nawet o  60% mniej witaminy D3, niż wtedy, gdy jesteśmy dziećmi. W dodatku ochrona skóry przed promieniowaniem UV poprzez używanie kremów o dużym filtrze czy zakrywanie ciała w słoneczne dni – będzie zwiększać ryzyko niedoboru tej witaminy. A wiemy, że witamina D3 niesie ze sobą całe spektrum dobroczynnych dla zdrowia właściwości, od wsparcia układu odpornościowego, do prawidłowej mineralizacji kości – niezwykle ważnej dla osób w podeszłym wieku.

Wiemy bowiem, że to wiek jest podstawowym czynnikiem ryzyka wystąpienia osteoporozy.

 

Opinia eksperta: 

Agnieszka Piskała-Topczewska

Dietetyczka, diet coach

Witamina D jest charakteryzowana jest jako regulator homeostazy metabolizmu kości i gospodarki wapniowej, ale także zapewnia działania pozaszkieletowe, ponieważ receptory witaminy D stwierdzone zostały w różnych tkankach.

Niedobór witaminy D odgrywa ważną rolę w oporności na insulinę. Niektóre doniesienia sugerują, że niedobór witaminy D ma negatywny wpływ na wrażliwość na insulinę. Przeprowadzone badania łączą niski poziom w surowicy 25OHD z patofizjologią otyłości, zespołu metabolicznego i cukrzycy. Niższe poziomy witaminy D w początkowym okresie ciąży są związane ze zwiększonym ryzykiem występowania cukrzycy ciążowej. Niskie stężenia witaminy D zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia powikłań cukrzycowych. Docelowe stężenie zapewniające optymalne efekty działania witaminy D określane jest na poziomie 30–50 ng/ml (75–125 nmol/l) stężenia 25-hydroksywitaminy D w surowicy. Według aktualnych rekomendacji dla wszystkich kobiet w ciąży powinna być zalecana suplementacja witaminy D w dawkach 1500–2000 IU/D, co najmniej na początku drugiego trymestru ciąży do porodu. W badaniach przeprowadzonych przez kanadyjskich naukowców, dowiedziono iż niski poziom witaminy D zwiększa ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego, a zwiększenie poziomu 25OHD może przyczyniać się do zmniejszenia zagrożenia wystąpieniem zespołu metabolicznego, w tym cukrzycy typu 2 i schorzeń układu sercowo-naczyniowego.

Opinie

Napisz swoją opinię

Holistic D3-vitamin Droppar i olivolja witamina D3 z lanoliny cholekalcyferol d-alfa-tokoferol witamina E ekologiczna oliwa

Holistic D3-vitamin Droppar i olivolja 50 ml jest suplementem diety zawierającym ekologiczną oliwę i witaminę D3 w kroplach, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Brak ekspozycji na bezpośrednie promienie słoneczne i stosowanie kremów z filtrami powoduje częsty niedobór tej witaminy szczególnie w miesiącach zimowych. Witamina D wspiera działanie systemu odpornościowego.

Napisz swoją opinię

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Akceptuj Więcej informacji Odrzuć