Tatarak kłącze 100g Laboratorium Zielarza Calami Rhizoma

LZ12
1 - 3 dni

Kłącze tataraku stosowany jest do wyrobu nalewek, likierów, wódek i win ziołowych. Należy do środków gorzko-aromatycznych (Amaro-aromatica). 

Czytaj więcej >
20,00 zł
W magazynie

pokaż więcej pokaż mniej

Opis

Tatarak kłącze 100g

Dystrybutor: Laboratorium Zielarza Sp. z o.o. , ul. Chrzanowska 15, 05-825 Grodzisk Mazowiecki

index: LZ12

Kłącze tataraku – Rhizoma Calami pochodzi z tataraku zwyczajnego – Acorus calamus Linne, z rodziny obrazkowatych – Araceae (lub Acoraceae). Roślina posiada kłącze pełzające, grube i rozgałęzione. Występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej. W Polsce pospolity na niżu. Rośnie przy zbiornikach i ciekach wodnych.

Kłącze tataraku stosowany jest do wyrobu nalewek, likierów, wódek i win ziołowych. Należy do środków gorzko-aromatycznych (Amaro-aromatica). Bogaty jest w olejek eteryczny bogaty w pochodne fenylopropanu i terpeny; ponadto w gorzkie glikozydy, żywicę, skrobię, garbniki, śluzy i cholinę. Ma silny specyficzny zapach i smak. Jest rośliną przyprawową. Tatarak bywa dodawany do przetworów owocowych (np. z pigwy, jabłek, gruszek), rosołu, tłustych mięs, pieczonych ziemniaków i warzyw.

Likier tatarakowy na dobre trawienie i wzmocnienie: 50 g kłącza tataraku, 5 g goździków i 1 g cynamonu zalać 1 L alkoholu 70%, macerować 2 tygodnie, wstrząsając co kilka dni. Do uzyskanego wyciągu wlać 1 l miodu płynnego lub syropu z 1 kg cukru. Wymieszać starannie. Pozostawić do przetrawienia w ciemnym miejscu na około 2-3 miesiące.

Surowiec nie był poddawany działaniu mikrofal, promieni ultrafioletowych, ultradźwięków oraz działaniu pary wodnej. Materiał zielarski najwyższej jakości.

Opinie

Napisz swoją opinię

Tatarak kłącze 100g Laboratorium Zielarza Calami Rhizoma

Kłącze tataraku stosowany jest do wyrobu nalewek, likierów, wódek i win ziołowych. Należy do środków gorzko-aromatycznych (Amaro-aromatica). 

Napisz swoją opinię

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Akceptuj Więcej informacji Odrzuć