Zioła à la Essiac herbata Indian Ojibwa 200g Zielarnia Suwalska polecana przez Andreasa Mortiza Łopian większy korzeń
Opis
Zioła à la Essiac herbata Indian Ojibwa 200g
Wyprodukowano dla: Zielarnia Suwalska Agnieszka Żukowska, ul. Kościuszki 112C/U2, 16-400 Suwałki
index: ZSU3
Zioła à la Essiac herbata Indian Ojibwa 200g
Tradycyjna mieszanka ziołowa Indian Ojibwa – nazywana również Essiac. Nasza mieszanka zawiera 8 składników, co uważane jest za przepis bliższy rzeczywiście stosowanym mieszankom w przeszłości.
Mieszanka polecana jest jako wspomaganie walki z nowotworami. Posiada silne właściwości detoksyfikujące.
Składniki:
Łopian większy korzeń – Arctium lappa (121 g)
Szczaw polny liść – Rumex acetosella (39 g)
Amerykański wiąz czerwony kora – Ulmus rubra (9,6 g)
Rabarbar dłoniasty korzeń – Rheum palmatum (9,6 g)
Listownice – Kelp – Laminariales (9,6 g)
Drapacz lekarski ziele – Cnicus benedictus (4,8 g)
Koniczyna czerwona kwiat – Trifolium pratense (4,8 g)
Rukiew wodna – Nasturtium officinale (0,6 g)
Sposób użycia:
Zagotować 3 litry wody w garnku. Zdjąć garnek z ognia. Wsypać 50g mieszanki i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Odstawić na kilka godzin. Ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 15 minut na małym ogniu. Odstawić na kilka godzin. Następnie podgrzać zioła prawie doprowadzając do wrzenia i odstawić na kilkanaście minut w celu opadnięcia ziół na dno. Przelać do wyparzonych słoików i zakręcić. Po ostudzeniu przechowywać w lodówce.
Spożywać po 60ml 3 razy dziennie. Najlepiej na pusty żołądek np. na czczo czy dwie godziny przed i po posiłku. 50g ziół i przygotowany z nich odwar powinny starczyć na około 2 tygodnie. Odwar najlepiej spożywać na ciepło i w tym celu każdą porcję można wymieszać z gorącą wodą na chwilę przed spożyciem.
W przypadku oznak zepsucia przechowywanego odwaru nie należy go spożywać.