Olej kokosowy nierafinowany 500ml Virgin z pierwszego tłoczenia

Olej kokosowy nierafinowany 500ml Virgin z pierwszego tłoczenia

NP30
1 - 3 dni

Olej Kokosowy tłoczony na zimno w Polsce z surowców z Indonezyjskich selekcjonowanych upraw. Ma delikatny, słodki smak i kokosowy zapach. Doskonale nadaje się do spożywania na zimno. Klarowny, nie przypala się.  

Czytaj więcej >
15,00 zł
W magazynie

pokaż więcej pokaż mniej

Opis

Olej kokosowy nierafinowany 500ml

Producent:  INFO-FARM Michał Staś, u. Poprzeczna 37a, 43-300 Bielsko-Biała

Index: NP30

Olej kokosowy - zimnotłoczony, nierafinowany

Olej Kokosowy tłoczony na zimno w Polsce z surowców z Indonezyjskich selekcjonowanych upraw. Ma delikatny, słodki smak i kokosowy zapach. Doskonale nadaje się do spożywania na zimno. Klarowny, nie przypala się.  

Zawartość Kwasu Laurynowego minimum 50 %

Doskonały jako zamiennik masła lub margaryny

Stosowany zewnętrznie - doskonale pielęgnuje

Olej kokosowy virgin (nierafinowany)

Cenne właściwości oleju kokosowego znane są od wieków mieszkańcom południowo-wschodniej Azji. W starożytnych Indiach palmę kokosową nazywano drzewem, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia. Tamtejsza ludność czerpie z oleju kokosowego całymi garściami. Piękna cera Azjatek zachwyca cały świat, a badania potwierdzają, że wśród mieszkańców wysp Pacyfiku odsetek osób, umierających na zawał lub udar, w porównaniu z innymi częściami globu jest znikomy.

Olej kokosowy virgin (nierafinowany) otrzymuje się w procesie tłoczenia na zimno twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. W temperaturze do 40oC pozyskuje się bogactwo witamin i minerałów - witaminy: B, C, E, kwas foliowy, potas, żelazo, fosfor, wapń i magnez.

Głównymi składnikami oleju kokosowego są kwasy tłuszczowe nasycone, szczególnie kwas laurynowy. Dzięki średniołańcuchowej budowie kwasów (MCFA - medium chain fatty acids), posiada inne właściwości niż niezdrowe tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (np. smalec), zbudowane z długołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy o średnim łańcuchu są mniejsze i łatwo przyswajalne - do rozkładu nie potrzebują enzymów trzustkowych. Proces przyswajania rozpoczynają enzymy śliny, co ma bardzo duże znaczenie w przypadku żywienia osób z chorobami trzustki. Są błyskawiczne utleniane w wątrobie i wykorzystywane jako źródło energii do innych procesów w organizmie, co zapobiega ich odkładaniu się w tkance tłuszczowej. Stymulują zatem metabolizm, nie powodują otyłości, a nawet mogą wspomóc utratę wagi.

Olej kokosowy virgin ma biały kolor i bez utraty swoich właściwości może zmieniać konsystencję w zależności od temperatury pomieszczenia. Posiada intensywny kokosowy aromat.

Olej kokosowy nierafinowany - właściwości

Badania naukowe wskazują na szereg korzystnych właściwości oleju kokosowego. Do najważniejszych zalicza się działanie:

bakteriobójcze i wzmacniające organizm

przeciwzapalne i antyoksydacyjne, co wspomaga leczenie chorób układu krążenia, chorób zapalnych, autoimmunologicznych czy chorób układu nerwowego (m.in. Alzheimera i Parkinsona)

przeciwgrzybicze, dzięki obecności kwasu kaprylowego

antybakteryjne i antywirusowe, co pomocne jest w leczeniu chorób układu pokarmowego, infekcji skórnych i trądziku

Ponadto spożywanie oleju kokosowego:

- wspiera metabolizm oraz pomaga w utracie zbędnych kilogramów

- poprawia elastyczność naczyń krwionośnych

- wpływa korzystnie na produkcję zdrowego cholesterolu

- wspomaga profilaktykę osteoporozy

- hamuje rozwój bakterii odpowiedzialnych za próchnicę i infekcje jamy ustnej

- wspomaga układ odpornościowy

- zapewnia młody i zdrowy wygląd skóry

Olej kokosowy - zastosowanie

Olej kokosowy posiada temperaturę dymienia bliską 180oC, może być więc wykorzystywany do smażenia i pieczenia. Należy jednak unikać długotrwałej obróbki cieplnej oleju, a także tzw. smażenia głębokiego. Jest doskonałym zamiennikiem margaryny lub masła jako dodatek do ciast i pieczywa. Z powodzeniem wykorzystamy go również do przygotowywania sałatek. Ze względu na swój mocno kokosowy aromat nadaje potrawom orientalny smak.

Olej kokosowy w kosmetyce

Odżywcze i pielęgnacyjne składniki oleju kokosowego znajdują zastosowanie nie tylko w kuchni, ale i w codziennej pielęgnacji skóry, włosów, a nawet zębów. Właściwości oleju poprawiają nawilżanie skóry, regulują czynność gruczołów łojowych i działają przeciwutleniająco.

Przyspieszają budowę i regenerację komórek, wygładzają zmarszczki. Dzięki temu olej kokosowy sprawdza się doskonale jako naturalny krem i maseczka do twarzy oraz odżywka do pielęgnacji dłoni i paznokci. Osoby ze skórą suchą i bardzo suchą, chętnie stosują olej kokosowy jako balsam do ciała po kąpieli. Produkt sprawdza się jako środek łagodzący i nawilżający po goleniu i depilacji. Coraz popularniejszy staje się również peeling z oleju kokosowego. Wystarczy zmieszać go z cukrem i delikatnie masować ciało, by cieszyć się zregenerowanym naskórkiem i odpowiednio odżywioną skórą.

Zwolennicy naturalnych kosmetyków cenią olej kokosowy również za właściwości wzmacniające zęby. To produkt o działaniu antybakteryjnym i przeciwgrzybiczym, dzięki temu zapobiega próchnicy, niweluje nieświeży oddech. Olej kokosowy łagodzi również podrażnienia i krwawienia dziąseł. Stanowi bazę do domowych past do zębów (z dodatkiem sody czy aktywnego węgla) oraz płynów do płukania jamy ustnej (po rozcieńczeniu z wodą).

Przechowywanie:

Olej kokosowy należy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. Po otwarciu w lodówce.

Kraj pochodzenia surowca: Indonezja 

Wartości odżywcze:w 100 gw porcji%RWS w porcji
Wartości energetyczne: 3404 kJ/828 kcal 513 kJ/126 kcal 6%
Tłuszcze 92 g 14 g 20%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 86 g 13 g 65%
Węglowodany 0 g 0 g 0%
w tym cukry 0 g 0 g 0%
Białko 0 g 0 g 0%
Sól 0 g 0 g 0%

*%RWS – Referencyjne Wartości Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2000 kcal)

Opinie

Napisz swoją opinię

Olej kokosowy nierafinowany 500ml Virgin z pierwszego tłoczenia

Olej Kokosowy tłoczony na zimno w Polsce z surowców z Indonezyjskich selekcjonowanych upraw. Ma delikatny, słodki smak i kokosowy zapach. Doskonale nadaje się do spożywania na zimno. Klarowny, nie przypala się.  

Napisz swoją opinię

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Akceptuj Więcej informacji Odrzuć