Olej lniany zimnotłoczony 250ml Olej lniany podstawa diety dr Budwig Olej lniany Nieoczyszczony olej lniany tłoczony na zimno
Oleum Lini - Olej Lniany wysokolinolenowy 10 stopniowy zawiera ok. 60% kwasów tłuszczowych z grupy omega 3. Olej lniany wysokolinolenowy 10 stopniowy zawiera ok. 60% kwasów tłuszczowych z grupy omega 3. Jest szczególnie zalecany w celu uzupełnienia kwasów tłuszczowych omega -3 i do diety dr Budwig. Tłoczone z najlepszych nasion odmiany Szafir charakteryzują się tradycyjnym smakiem. 250 ml
Czytaj więcej >Opis
Olej lniany zimnotłoczony 250ml
Producent: Złoto Polskie - Family Business s.c. ul. Piwna 5, 62-800 Kalisz
index: ZPO24
Oleje tłoczone na zimno, 10-stopniowe ze względu na swoją wysoką jakość mają krótki termin przydatności do spożycia. W zależności od oleju wynosi on 2 do 6 miesięcy od daty produkcji. Kupując oleje firmy Złoto Polskie mają Państwo pewność zakupu świeżego produktu. Naturalna Medycyna odbiera dostawy olejów 1 raz w tygodniu.
Olej lniany wysokolinolenowy 10 stopniowy zawiera ok. 60% kwasów tłuszczowych z grupy omega 3. Jest szczególnie zalecany w celu uzupełnienia kwasów tłuszczowych omega -3 i do diety dr Budwig. Tłoczone z najlepszych nasion odmiany Szafir charakteryzują się tradycyjnym smakiem.
Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych w postaci kwasu alfa linolenowego (omega 3) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Oleje 10-stopniowe należą do najwyższej kategorii jakościowej produktów zwanej olejami dziewiczymi. Olej po wytłoczeniu jest taki sam jak w nasionku siemienia lnianego. Są tłoczone w niskiej temperaturze bez dodawania innych substancji. O takim oleju lnianym mówi się, że jest dziewiczy, zimnotłoczony, nieczyszczony i biologicznie aktywny.
Jak stosować ?
Stosować tylko na zimno, nie podgrzewać i nie smażyć na nim potraw. Jako produkt spożywczy używać w dowolnej ilości do różnych potraw: kasz, ziemniaków, past serowych, past kanapkowych, sałatek, sałat, surówek sosów. Doskonałe nadaje się do: dressingów, majonezów domowych oraz innych potraw. Można stosować również profilaktycznie w celu uzupełnienia kwasów tłuszczowych omega-3, 1 łyżkę dziennie w trakcie posiłków.
W diecie dr Budwig olej lniany używać do sporządzania pasty serowej. Od 2 do 6 łyżek stołowych oleju lnianego zmiksować z 12,5 dkg chudego twarogu z dodatkiem kefiru lub jogurtu. Miksować do uzyskania konsystencji majonezu. Można przyprawić według własnego gustu, używając różnych przypraw: ziół, warzyw lub owoców.
Przechowywanie
Posiada cechy prozdrowotne jedynie, gdy jest świeży i właściwie przechowywany. Przechowywać w temperaturze 5-10 st. C, w szczelnie zamkniętych, ciemnych oryginalnych butelkach. Chronić przed źródłem światła.
Olej lniany najlepiej spożyć w ciągu 2 miesięcy od daty produkcji.
Wiedza dla wytrwałych
Olej lniany jak i wszystkie oleje zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe ulega szybkiemu jełczeniu i utlenianiu (psuciu), co może powodować po spożyciu wytwarzanie wolnych rodników, które przyspieszają proces starzenia i osłabiają odporność. Dlatego odradzamy używanie olejów ekstrahowanych jak i wszystkich innych produktów zawierających NNKT sprzedawanych z półek sklepowych nieschłodzonych z długim terminem przydatności do spożycia.
Jedna z firm produkująca oleje, na swojej stronie internetowej zamieszcza nawet ostrzeżenie dotyczące nierzetelnych producentów: "PAMIĘTAJ! Według zaleceń Dr Budwig olej lniany stosowany w opracowanej przez nią diecie należy przechowywać w temp. 4-10 °C. Tylko takie warunki przechowywania oleju lnianego gwarantują zachowanie wszystkich właściwości oleju niezbędnych podczas stosowania diety. Dodaje też ostrzeżenie:
" WAŻNA INFORMACJA! W sklepach pojawiły się oleje przeznaczone do diety dr Budwig, dla których zalecana temperatura przechowywania jest wyższa, co rodzi podejrzenie, że są to oleje otrzymywane z nasion genetycznie modyfikowanych. Długotrwałe przechowywanie oleju lnianego do diety dr Budwig w wyższych temperaturach prowadzi do utleniania cennych kwasów omega-3 i utraty wartości odżywczych oleju. Tylko schłodzony olej lniany z krótkim okresem przydatności do spożycia jest produktem o najwyższej jakości. Znaczek 10 stopniowy jest jedyną gwarancją takiej jakości. Nasza firma jako jedyna posiada taki znak i jest prekursorem sprzedaży i dystrybucji olejów schłodzonych.”
Jakość oleju lnianego i zawartych w nim kwasów tłuszczowym ma decydujące znaczenie w skuteczności i jakości tworzonych z nich w różnych przemianach biochemicznych prostaglandyn - minichormonów mających ogromne znaczenie dla człowieka.
Świeżutkie wielonienasycone kwasy tłuszczowe w nim zawarte mają wiązania cis, a te utlenione - zepsute podczas produkcji i dystrybucji w wysokich temperaturach maja wiązania trans. Obecnie dietetyka coraz częściej upomina konsumentów przed spożywaniem szkodliwych tłuszczów trans. Z tych świeżych olejów z wiązaniami cis po przemianach w organizmie człowieka uzyskujemy prostaglandyny o korzystnym działaniu, w przeciwieństwie do prostaglandyn uzyskanych z tłuszczów o wiązaniach trans. Ponadto kwasy tłuszczowe omega 3 są jednym z istotnych składników błon komórkowych człowieka wpływając na ich elastyczność, a co za tym idzie na metabolizm komórek. W oparciu o tę wiedzę warto zadbać o jakość tych produktów.
Naszą misją jest produkcja najlepszego w Polsce oleju lnianego, oraz jego właściwa dystrybucja, by mógł dotrzeć o niezmienionych parametrach biochemicznych do każdego naszego klienta.
Wartość odżywcza w 100 g:
- wartość energetyczna – 3700 kJ/900 kcal
- tłuszcz – 100 g
- w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone – 8,5 g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone – 16,3 g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone – 74,2 g
100 g produktu zawiera 58 g omega-3