Witamina K2 w kroplach Dr Jacobs MK-7 20 ml  tokoferol naturalna witamina K2

Witamina K2 w kroplach Dr Jacobs MK-7 20 ml tokoferol naturalna witamina K2

DJ9
1 - 3 dni

Witamina K2 w kroplach Dr Jacobs. Trendy żywieniowe i sposoby produkcji żywności prawie wyeliminowały tą witaminę z codziennej diety. Naturalnym źródłem tej witaminy są żółtka jaj kur z ekologicznego chowu oraz mleczne pełnotłuste produkty, ale tylko od krów spożywających swieżą trawę na wolnym wybiegu. Witamina K2 jest ważna dla zdrowia w szczególności dla układu kostnego i krwionośnego.

Czytaj więcej >
54,00 zł
W magazynie

pokaż więcej pokaż mniej

Opis

Witamina K2 MK-7 w kroplach

Dystrybutor: Dr. Jacob's Poland Radosław Araszkiewicz, ul. Kasprzaka 7 / U 1, 01-211 Warszawa

index: DJ9

 

Krople w 20 ml butelce

640 kropli po 20μg (27%*) witaminy K2.

* RWS

Opakowanie rodzinne

produkt wegański

Witamina K2, czyste MK-7 z olejków eterycznych!

Witamina K2 Dr. Jacob's jest szczególna, gdyż uzyskujemy ją z olejków eterycznych. To zapewnia najwyższą ilość czystego menachinonu-7 (MK-7), jego świetną przyswajalność oraz bioaktywność oraz brak alergenów oraz zanieczyszczeń GMO (więcej na końcu opisu).

  

Witamina K2 ma naukowo udowodniony korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu:

- dla prawidłowej krzepliwości krwi,

- dla utrzymania zdrowych kości.

- Efekty nadmiernej podaży witaminy K – jak do tej pory nie zaobserwowano.

 

Witamina K2 wraz z witaminą D3 współdziała w tworzeniu i utrzymaniu zdrowych, mocnych kości i zębów. Dlatego też polecamy przyjmowanie Witaminy K2 razem z produktem Witamina słońca D3 Dr. Jacob's.

 Witamina K2 w formie menachinonu-7 (MK-7) jest szczególnie dobrze przyswajalna i ma długi okres stabilnego trwania.

   

 

Składniki: olej MCT (z kokosa) (94%), przeciwutleniacz: ekstrakt bogaty w tokoferol (naturalna witamina E),  witamina K2 (all-trans menachinon).

 

Olej MCT

W produktach Dr. Jacob’s z witaminami A, D, E i K w płynie stosujemy frakcję kwasów tłuszczowych MCT, pozyskiwaną z oleju kokosowego. W przeciwieństwie do samego oleju kokosowego, bogatego w nasycone kwasy tłuszczowe, które, jako produkt spożywczy, nie są korzystne dla zdrowia, średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT mają wiele korzystnych właściwości zdrowotnych oraz dietetycznych, z których wiele jest potwierdzona naukowo. Jedną z nich jest to, że MCT nie wpływa negatywnie na profil lipidowy krwi i nie zwiększa ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia.

 

Zastosowanie MCT ma bardzo korzystny wpływ na trwałość witamin rozpuszczonych w tym oleju. W porównaniu z innymi olejami, MCT ma także znacznie większą odporność na jełczenie. Dzięki temu witaminy Dr. Jacob’s mogą mieć maksymalny dopuszczalny termin przydatności do spożycia (2 lata) i zachowują świeżość długo od momentu pierwszego otwarcia buteleczki. Olej MCT nie ma smaku, co jest ważne w przypadku podawania witamin małym dzieciom.

 

Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia i sposób użycia:

osoby dorosłe: 6 kropli,

młodzież do 18 roku życia: 4 krople,

dzieci do 13 roku życia: 2 krople.

Produkt, po konsultacji z lekarzem, można podawać także niemowlętom oraz dzieciom do 18 miesiąca życia: 1 kropla.

Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe (antagoniści witaminy K2 jak antykoagulant typu kumaryny) powinny skonsultować przyjmowanie produktu z lekarzem!

Zakraplać wprost do jamy ustnej lub podawać na łyżeczce.

 

Witamina K2 Dr Jacobs tabela

  

Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia.

Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci, w temp. 6-25°C z dala od promieni słonecznych. Po otwarciu zużyć w ciągu 6 miesięcy.  

Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne.

 

Sposoby pozyskiwania MK7:

z fermentacji soi lub z olejków eterycznych

 

Istnieją dwa sposoby pozyskiwania witaminy K2 – w procesie fermentacji soi lub z roślinnych olejków eterycznych.

Fermentacja soi

Przy produkcji witaminy K2 MK-7 w procesie fermentacji, do soi dodaje się preparaty bakteryjne oraz specjalne rozpuszczalniki. W wyniku stosowania tej metody zawsze powstaje wiele substancji ubocznych, w tym innych menachinonów, np.: MK-4, -8, -9. Wiele z nich jest zbędnych lub mają formy cis (nie są biodostępne). Ilość takich zanieczyszczeń zależy od jakości fermentacji.

Ponieważ do produkcji użyta jest soja, w ostatecznym ekstrakcie mogą znajdować się także jej alergeny. Niestety często nie jest też podana informacja, czy użyta soja jest modyfikowana genetycznie. Witamina K2 uzyskiwana w ten sposób jest określana przez producentów: „z natto”, „z fermentacji soi”, itp.

 

Pozyskiwanie z roślinnych olejków eterycznych

Metoda pozyskiwania czystego K2 MK-7 z olejków eterycznych została wynaleziona w 2006 roku przez norweskiego badacza dr Inger'a Reidun'a Aukrust'a i jego zespół. Znaleźli oni sposób wytwarzania czystej postaci all-trans MK-7 (menachinon-7, MenaQ-7) witaminy K2 z naturalnych roślinnych olejków eterycznych: geraniolu* i farnezolu**, w ściśle kontrolowanym procesie syntezy organicznej (synteza oznacza proces łączenia, nie mylić z syntetyczny - sztuczny).

Istnieją dwa rodzaje postaci molekuł witaminy K2 – cis i trans. Formy cis są biologicznie nieaktywne, podczas gdy formy trans mają pełny potencjał biologiczny. Większość z produktów z witaminą K2 dostępnych na rynku pochodzi z procesu fermentacji i zawiera K2 w formach cis oraz trans.

Zaletą metody pozyskiwania K2 z olejków eterycznych jest to, że uzyskiwana jest tylko witamina K2 w czystej, najlepszej i w pełni biodostępnej*** postaci MK-7. I taka forma jest w produktach Dr. Jacob's.

Ponieważ w procesie tym nie jest używana soja, unika się także ewentualnych zanieczyszczeń GMO oraz uzyskuje produkt bezpieczny dla alergików.

*Geraniol – organiczny związek chemiczny z grupy nienasyconych alkoholi terpenowych. Występuje w olejkach eterycznych. Ma intensywny zapach kojarzący się ze świeżością i pelargoniami, dlatego stosuje się go często w wielu kompozycjach zapachowych stosowanych w perfumach. Uzyskuje się go z olejku różanego, pelargoniowego i cytrynowego.

**Farnezol – organiczny związek chemiczny, alkohol z grupy terpenów, stosowany głównie jako środek zapachowy o zapachu konwalii. Jest składnikiem wielu olejków eterycznych, między innymi konwaliowego, lipowego, muszkatołowego oraz akacjowego. Otrzymuje się go z olejków kwiatu lipy. Stosowany jest w przemyśle perfumeryjno–kosmetycznym

***Biodostępność (dostępność biologiczna) – określa stopień wchłaniania substancji, jaka dostaje się do krążenia i jest faktycznie wykorzystana przez organizm.

Opinie

Napisz swoją opinię

Witamina K2 w kroplach Dr Jacobs MK-7 20 ml tokoferol naturalna witamina K2

Witamina K2 w kroplach Dr Jacobs. Trendy żywieniowe i sposoby produkcji żywności prawie wyeliminowały tą witaminę z codziennej diety. Naturalnym źródłem tej witaminy są żółtka jaj kur z ekologicznego chowu oraz mleczne pełnotłuste produkty, ale tylko od krów spożywających swieżą trawę na wolnym wybiegu. Witamina K2 jest ważna dla zdrowia w szczególności dla układu kostnego i krwionośnego.

Napisz swoją opinię

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Akceptuj Więcej informacji Odrzuć