Holistic Chlorella Zielona alga Chlorella w proszku Chlorella vulgaris Yaeyama Premium Quality 150 g
Holistic Chlorella - suplement diety w proszku. Zielona alga Chlorella jest jedną z najbardziej pożywnych roślin występujących w naturze. Chlorella zawiera także unikalny czynnik wzrostu (CGF - Chlorella Growth Factor). Holistic Chlorella zawiera chlorellę Yaeyama Premium Quality, która jest jedną z najczystszych na świecie i została zatwierdzona przez Japońskie Ministerstwo Zdrowia.
Czytaj więcej >Opis
Chlorella 150g
Dystrybutor: Naturalna Medycyna Sp. z o.o. , Wilkanowo ul. Piaskowa 5, 66-008 Świdnica
index: HO70
Holistic Chlorella - suplement diety. Zielona alga Chlorella jest jedną z najbardziej pożywnych roślin występujących w naturze. Chlorella zawiera także unikalny czynnik wzrostu (CGF - Chlorella Growth Factor). Holistic Chlorella zawiera chlorellę Yaeyama Premium Quality, która jest jedną z najczystszych na świecie i została zatwierdzona przez Japońskie Ministerstwo Zdrowia. Uprawiana jest w stawach na wyspie, 2000 km na południe od Japonii. Następnie zostaje wysuszona i łagodnie rozbita, dzięki czemu zachowujemy wszystkie składniki odżywcze.
Zielona alga słodkowodna chlorella - Składa się z około 60 procent wysokiej jakości białka - zawiera ważne aminokwasy, witaminy, minerały i niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Chlorella zawiera więcej chlorofilu, niż większość żywności na świecie (4-5 razy więcej niż spirulina).
Chlorella zawiera również duże ilości enzymów. Jest to podstawa formowania pH w organizmie i umożliwia równoważenie jego poziomu. Chlorella wspiera produkcję interferonu - substancji, która pobudza makrofagi, a ich głównym zadaniem jest obrona organizmu przed patogenami.
Chlorella zawiera także czynnik wzrostu CGF unikalny dla Chlorelli.
Chlorella jest bogata w błonnik, a zewnętrzne ściany jej komórek doskonalej wiążą metale ciężkie, sprawia to że Chlorella bardzo dobrze oczyszcza z nich organizm.
Holistic Chlorella hodowana jest w stawach w Japonii jest suszona i prasowana w tabletki bez dodatków. Ściany komórkowe są łagodnie, mechaniczne rozbite, aby zachować wszystkie składniki odżywcze i wysoką wchłanialność.
Yaeyama Chlorella Premium Quality jest uważana za najczystszą na świecie i jest zatwierdzona przez Japońskie Ministerstwo Zdrowia.
Holistic Chlorella - Gwarantujemy brak radioaktywności!
Holistic Chlorella jest uprawiana w stawach na wyspie daleko od japońskiego lądu. Znajduje się 200 mil od elektrowni atomowej w Fukushimie, każda dostawa jest sprawdzana pod kątem zawartości toksyn i substancji radioaktywnych - łagodne rozbicie ścian komórkowych ułatwia przeprowadzenie badań. Analizy te są weryfikowane przez Szwedzką Narodową Agencję Żywności (Sweden's National Food Agency - NFA), zanim produkt zostanie importowany do Szwecji. Jeżeli toksyny lub substancje radioaktywne zostaną wykryte to produkt nie będzie mógł wjechać do Szwecji.
Tutaj można pobrać certyfikat dla proszku Chlorella>>>
Porównanie wartości odżywczej na 100 g produktu |
||||
Yaeyama Chlorella |
Marchew |
Szpinak |
Dynia |
|
Witamina A |
8490 µg |
760 µg |
350 µg |
60 µg |
Tiamina |
1,78 mg |
0,05 mg |
0.11 mg |
0.07 mg |
Witamina B2 |
5.41 mg |
0,04 mg |
0,20 mg |
0,06 mg |
Witamina C |
36 mg |
4 mg |
35 mg |
16 mg |
Beta-karoten |
83900 µg |
7700 µg |
4200 µg |
700 µg |
Luteina |
503 mg |
1,90 mg |
10.20 mg |
1.20 mg |
Chlorofil |
3430 mg |
- |
150 mg |
- |
Kwas foliowy |
2400 µg |
- |
210 µg |
80 µg |
Składniki: Chlorella zwyczajna (Chlorella vulgaris)
Zawartość opakowania: 150 g
Porcja dzienna zawiera: 4 g chlorella zwyczajna (Chlorella vulgaris)
Sposób użycia dla dorosłych: ½ łyżeczki 2 razy dziennie. Zaczynamy stosowanie od ¼-½ porcji dziennie i zwiększamy stopniowo. Zalecana dzienna porcja nie powinna zostać przekroczona. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Magazynowanie: Przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu suchym i niedostępnym dla małych dzieci.
Kraj produkcji: Szwecja.
Zawartość odżywcza Holistic Chlorella Yaeyama
Następujące wartości są potwierdzone świadectwami z Japan Food Research Laboratory (JFRL). Wszystkie wartości wymienione poniżej przypadają na 100 gramów chlorelli. Ponieważ analiza różnych partii w zależności od terminu zbioru daje nieco inne wartości, czasami podawane są przedziały.
Zawartość odżywcza w 100 g chlorelli |
|
Energia |
360-430 kcal |
Białko |
58-68 g |
Tłuszcz |
6-15 g |
Błonnik |
6-18 g |
Węglowodany |
2,5 - 7,5 g |
Chlorofil |
2,2 do 3,8% |
Woda |
3-6 g |
Ekstrakt z chlorelli |
12-30% |
Przyswajalność |
80-85% |
Yaeyama Chlorella wykazują bardzo wysoką biodostępność z powodu delikatnie rozbitych ścian komórkowych.
Zawartość minerałów w 100 g chlorelli |
|
Żelazo |
70-200 mg |
Wapń |
110-330 mg |
Magnez |
200-500 mg |
Sód |
87,2 mg |
Potas |
600-1 500 mg |
Fosfor |
1,46 g |
Cynk |
2,30 mg |
Chrom |
0,16 mg |
Miedź |
500 µg |
Mangan |
4.60 mg |
Zawartość witamin w 100 g chlorelli |
|
Witamina B1 (tiamina) |
1-3 mg |
Witamina B2 |
4-6 mg |
Witamina B3 (niacyna) |
15-35 mg |
Witamina B5 (kwas pantotenowy) |
28,4 mg |
Witamina B6 |
1-3 mg |
Witamina B12 |
0,01-0,03 mg |
Kwas foliowy |
2,4 mg |
Biotyna |
209 µg |
Witamina C |
30-150 mg |
Karotenoidy |
40-150 mg |
Luteina |
503 mg |
Witamina E |
7-21 mg |
Witamina D (kalcyferol) |
37,7 IU = 0,94 µg |
Zawartość aminokwasów w 100 g chlorelli |
|
Arginina |
3,90 g |
Lizyna |
5,03 g |
Histydyna |
1,33 g |
Fenyloalanina |
2,93 g |
Tyrozyna |
2,31 g |
Leucyna |
5,27 g |
Izoleucyna |
2,31 g |
Metionina |
1,35 g |
Walina |
3,47 g |
Alanina |
4,75 g |
Glycina |
3,51 g |
Prolina |
2,90 g |
Kwas glutaminowy |
6,86 g |
Seryna |
2,40 g |
Treonina |
2,84 g |
Kwas asparaginowy |
5,34 g |
Tryptofan |
1,23 g |
Cystyna |
0,8 g |
Zawartość zasad purynowych w 100 g chlorelli |
|
Adenina |
0,71 g |
Guanina |
0,77 g |
Zawartość tłuszczu w 100 g chlorelli |
|
Zawartość tłuszczów |
10,2 g |
Cholesterol |
Niewykrywalny |
Zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych w 100 g chlorelli: |
|
Kwas mirystynowy |
35 mg |
Kwas palmitynowy |
203 mg |
Kwas stearynowy |
14 mg |
Kwas arachidowy |
4 mg |
Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych w 100 g chlorelli: |
|
Kwas palmitoleinowy |
113 mg |
Kwas oleinowy (n-9) |
18 mg |
Kwas linolowy (n-6) |
221 mg |
Kwas alfa-linolenowy (n-3) |
577 mg |
Kwas gamma-linolenowy (GLA) (n-6) |
6 mg |
Zawartość metali ciężkich |
|
Arsen |
niewykrywalny |
Ołów |
niewykrywalny |
Rtęć |
niewykrywalny |
Cyna |
niewykrywalny |
Aluminium |
15 ppm |
Holistic Chlorella Yaeyama wykazuje znacznie niższe wartości aluminium niż inne rodzaje chlorelli. Niektóre osiągają poziomy 83 ppm
Zawartość pestycydów: |
|
Holistic Chlorella Yaeyama nie zawiera pestycydów i innych środków chemicznych. |
Zawartość bakterii / grzybów |
|
Bakterie z grupy coli |
niewykryte |
Salmonella |
próba ujemna na 25g |
Pleśnie |
próba ujemna na 0.1g |
Drożdże |
próba ujemna na 0.1g |
Gronkowce |
próba ujemna na 0,01 g |
Opinia eksperta:
Agnieszka Piskała-Topczewska
Dietetyczka, diet coach
„Chlorella i jej zalety to bardzo szeroki temat, a omawiając go nie sposób pominąć czynnik wzrostu chlorelli, czyli ciekawą właściwość, polegającą na tym, że co 20 godzin mnoży się ona czterokrotnie. Jeżeli alga ta zostanie spożyta przez człowieka, wówczas błyskawicznie przyspiesza ona tempo regeneracji uszkodzonych tkanek, dzięki czemu przywrócone zostają im utracone funkcje. Pod tym względem jest ona jedną z najskuteczniejszych substancji odżywczych. Chlorella posiada zalety też pod względem korzystnego wpływu na układ immunologiczny człowieka. Stymuluje ona bowiem produkcję leukocytów, czyli białych krwinek wspomagających zwalczanie bakterii i wirusów w organizmie. Ze względu na swoje działanie antybakteryjne, alga ta wspomaga szybsze gojenie się ran. Właściwości te są istotne również z perspektywy osób zmagających się z nadmierną potliwością i nieświeżym oddechem – chlorella pozwala na zwalczenie tych dolegliwości.”