Holistic Ärtprotein ekologiczny izolat białka z grochu zwyczajnego Pisum sativum

HO92
1 - 3 dni

Holistic Ärtprotein zawiera pochodzące z rolnictwa ekologicznego, niemodyfikowane genetycznie białko z grochu. Przetwarzane jest bez użycia środków chemicznych. Groch jest moczony w wodzie z dodatkiem bakterii kwasu mlekowego dzięki czemu dochodzi do izolowania białka i skrobi - ten naturalny proces zachodzi w niskiej temperaturze.

Czytaj więcej >
98,00 zł
W magazynie

pokaż więcej pokaż mniej

Opis

Ärtprotein 750g

Dystrybutor: Naturalna Medycyna Sp. z o.o. Wilkanowo ul. Piaskowa 5, 66-008 Świdnica

index: HO92

Holistic Ärtprotein zawiera pochodzące z rolnictwa ekologicznego, niemodyfikowane genetycznie białko z grochu. Przetwarzane jest bez użycia środków chemicznych. Groch jest moczony w wodzie z dodatkiem bakterii kwasu mlekowego dzięki czemu dochodzi do izolowania białka i skrobi - ten naturalny proces zachodzi w niskiej temperaturze. Holistic Ärtprotein zawiera co najmniej 80 procent czystego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Odpowiedni dla wegan.

Składniki: ekologiczny izolat białka z grochu zwyczajnego (Pisum sativum).

Zawartość opakowania: 750 g

Kraj pochodzenia: Chiny

Magazynowanie: Przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu suchym i niedostępnym dla małych dzieci. Unikać bezpośredniego światła słonecznego.

Dystrybutor: Naturalna Medycyna Sp. z o.o. Wilkanowo ul. Piaskowa 5, 66-008 Świdnica

Kraj produkcji: Szwecja.

 

Wartości odżywcze

100 g

Sugerowana porcja 30 g

Energia

381 kcal / 1614 kJ

114 kcal / 484 kJ

Tłuszcz

4,5 g

1,35 g

Węglowodany

1,1 g

0,33 g

W tym cukier

0 g

0 g

Białko

83,7 g

25 g

Sól

1,3 g

0,39 g

  

Opinia eksperta: 

Daria Łukowska

Dietetyczka, popularyzatorka nauki.

Autorka  serii na kanale YT „Forma na życie”

Minęły już czasy, kiedy na stwierdzenie: „nie jem mięsa” padało pytanie: „a skąd bierzesz białko?”, a diety roślinne zyskują coraz większą popularność. I choć nawet osoby na dietach tradycyjnych często zaczynają ograniczać produkty odzwierzęce w diecie, to nie zawsze uzupełnianie białka jest dla nich takie proste, zwłaszcza jeśli pojawia się problem z trawieniem strączków lub gdy jest na białko większe zapotrzebowanie ze względu na aktywność fizyczną. I tu na przeciw wychodzą białka roślinne w formie izolatu. Zdecydowanie na uwagę zasługuje białko z grochu Holistic. 

* wysokiej jakości białko 

Białko grochu zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, ale ma dość niską zawartość metioniny, która staje się w takiej sytuacji aminokwasem ograniczającym (czyli takim, przez który może zostać wyprodukowana niewystarczająca ilość białek w organizmie - dotyczy to większości białek roślinnych).  

Ale bez problemu możesz to zrekompensować, włączając do swojej diety inne pokarmy bogate w metioninę, takie jak jajka lub nabiał w przypadku diet wegetariańskich lub produkty zbożowe, brązowy ryż czy sezam w przypadku diet roślinnych. 

Jednak co ważne - badania pokazują, że białko grochu jest jednym z łatwiej przyswajalnych białek pochodzenia roślinnego - zaraz za białkiem sojowym i ciecierzycą[1]. A należy pamiętać, że to ważna cecha białek roślinnych, gdyż te są gorzej przyswajalne niż białka zwierzęce. 

* zawiera żelazo 

Izolat białka z grochu może być dobrym źródłem żelaza i może zawierać nawet 5–7.5 mg żelaza na porcję. Warto pamiętać, że żelazo roślinne jest gorzej przyswajalne, możemy jednak to poprawić dodając do posiłku produkt zawierający witaminę C lub suplement z witaminą C.

Białko grochu może być również dobrym źródłem magnezu, kwasu foliowego i potasu, ale będzie to zależne od partii i sposobu produkcji konkretnego produktu.  

* nie zawiera alergenów 

Białko grochu może być świetną alternatywą dla alergików, nie zawiera bowiem żadnego z ośmiu głównych alergenów pokarmowych - orzeszków ziemnych, orzechów, jaj, ryb, skorupiaków, mleka krowiego, pszenicy i soi[2]. Choć oczywiście ostrożne powinny być osoby, które mają alergię bądź nietolerancję na groszek. 

* odpowiedni smak i konsystencja 

Białko grochu, w stosunku do innych białek roślinnych (np. konopnych), jest dobrze rozpuszczalne w wodzie - dzięki czemu stanowi dobrą bazę do koktajlów czy dodatek do owsianek. Będzie to doskonały wybór dla osób na dietach roślinnych, zwłaszcza aktywnych fizycznie lub osób ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko. Zresztą, niezależnie od diety - warto urozmaicać swoją dietę białkiem z grochu!

 

Opinia eksperta: 

Agnieszka Piskała-Topczewska

Dietetyczka, diet coach

Z produktów roślinnych najbardziej wartościowe białko znajduje się w nasionach roślin strączkowych. Groch również jest źródłem białka, zawierającego szczególnie dużo lizyny i treoniny, ale także innych tzw. aminokwasów egzogennych – które musimy dostarczać z pożywieniem, gdyż nasz organizm ich nie syntetyzuje.

Z tego względu powinny koniecznie znaleźć się w diecie wegan i wegetarian. Zawartość białka ogólnego w nasionach grochu wynosi 23,8 proc. Jednak dane te dotyczą suchego grochu, ten ugotowany zawiera go mniej, bo trochę ponad 8 g w 100 g.

Białko jest głównym elementem służącym do budowy tkanki mięśniowej. Aby podaż białka do mięśni była wystarczająca i zapewniała im optymalny wzrost i regenerację, dieta musi zawierać ten składnik w odpowiedniej ilości.

Opinie

Napisz swoją opinię

Holistic Ärtprotein ekologiczny izolat białka z grochu zwyczajnego Pisum sativum

Holistic Ärtprotein zawiera pochodzące z rolnictwa ekologicznego, niemodyfikowane genetycznie białko z grochu. Przetwarzane jest bez użycia środków chemicznych. Groch jest moczony w wodzie z dodatkiem bakterii kwasu mlekowego dzięki czemu dochodzi do izolowania białka i skrobi - ten naturalny proces zachodzi w niskiej temperaturze.

Napisz swoją opinię

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Akceptuj Więcej informacji Odrzuć